Zdravie skryté v morčacom mäse

V morke sa stretáva niekoľko druhov mäsa. Môžete z neho pripraviť zdravé a chutné jedlo sedem ráz v týždni vždy inak.

19.04.2015 14:00
morčací šašlik na grilovanej zelenine, morčacie... Foto: ,
Šašlík na grilovanej zelenine, pripravil šéfkuchár Vladimír Morochovič.
debata

Studnica bielkovín i vitamínov

Morčacie mäso bez kože obsahuje veľa kvalitných bielkovín a len minimum tuku. Vysoký je aj podiel vitamínov skupiny¤B, zinku, vápnika a železa. Napríklad zinok má blahodarný vplyv na fyzický vývoj dospievajúcich, podporuje imunitu a potenciu. Vitamíny skupiny¤B sú prevenciou pred málokrvnosťou.

Prírodný uspávací prostriedok

Plátok morčacieho na krajci celozrnného chleba patrí aj medzi prirodzené uspávacie prostriedky. Morčacie mäso je zdrojom tryptofánu, ktorý sa v mozgu mení na sérotonín, ktorého znížená hladina býva jednou prvotných príčin porúch spánku a rôznych psychických porúch.

Krehká mladučká svalovina

Do obchodov sa z hydinárskych podnikov dostáva mäso moriek aj moriakov. Rozdiely v kvalite sú po opracovaní také nepatrné, že si ich spotrebiteľ ani nevšimne. Na trh sa totiž dostáva mladá hydina, usmrtená dávno predtým, ako sa na jej svalovine prejavia nevýhody vyššieho veku, u moriek vyšší obsah tuku, u moriakov tuhosť.

Dobre skrytá delikatesa

Kulinári vysoko hodnotia najmä morčacie prsia alebo krk. Najchutnejšou delikatesou sú však dve malé guľôčky najjemnejšieho mäsa schované pod chrbticou. Jemne okorenené medailóniky, ktoré sa z nich pripravujú, vynesú človeka do labužníckych nebies. Tie sa však v obchodoch nepredávajú, je to malá hŕstka svalov.

Pokropiť vodou

Podľa rád našich babičiek je najlepšie potierať morčacie mäso pri pečení priamo kusom masla. Ďalšia dobrá rada: Na záver pečenia treba pokropiť morku či moriaka studenou vodou, aby bola kôrka pekne chrumkavá. Do obchodov sa dostáva mäso krehké, ktoré sa pri pečení okamžite zatiahne a vnútri zostáva šťavnaté.

Údená dobrota

Vonku grilovaná morka alebo moriak vcelku sú znamenitou lahôdkou. Mnohí sa však sťažujú, že aj po dlhej tepelnej úprave zostane mäso pri kosti krvavé. Preto gastronómovia odporúčajú radšej grilovať údeného moriaka, u ktorého spomínané riziko nehrozí. Pred údením sa totiž vždy uvarí.

Vareškov tip: Morčacie prsia na víne

Morčacie prsia nakrájame na rezance, cibuľu na kocky a speníme ju na oleji. Do kastróla vložíme mäso a opečieme ho na oleji. Pridáme korenie, kečup, víno, premiešame a pod pokrievkou dusíme domäkka. Ku koncu pridáme škrob rozmiešaný s lyžicou vody a vzniknutú šťavu zahustíme. Krátko podusíme a dochutíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #mäso #zdravá výživa #recept #príprava mäsa #morka #morčacie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....