Šestoro prikázaní na prípravu mafinov

Kto by dnes nepoznal malé koláčiky – mafiny. V poslednom čase sa stali hitom aj v slovenskej modernej kuchyni.

28.03.2015 11:00
sladké ovocné mafiny Foto:
Mafiny môžeme podávať pri rôznych príležitostiach.
debata

Existuje nepreberné množstvo receptov, pritom samotná príprava mafinov je jednoduchá, pečenie rýchle a kombinácia rôznych sladkých alebo pikantných prísad z nich robí neodolateľné pečivo vhodné na rôzne príležitosti. Napriek jednoduchosti má príprava určité pravidlá.

1. Pripravíš rúru

Pred pečením mafinov treba najprv rozohriať rúru na požadovanú teplotu a mriežku na pečenie umiestniť spravidla doprostred rúry. Ak chceme piecť v samostatných košíčkoch či samostatných formičkách, rozložíme ich na plech a na ňom potom maškrty aj pečieme.

2. Nenaplníš po okraj

Hoci dnes nájdeme v obchodoch pestrú ponuku foriem na mafiny s rozličnými nepriľnavými povrchmi, formičky pre istotu vymastíme tukom, aj keby výrobca tvrdil, že to nie je potrebné, alebo ich vyložíme papierovými košíčkami. Formičky či košíčky plníme cestom do troch štvrtín.

3. Nezabudneš na teplotu

Pri príprave mafinov si treba dať osobitný pozor na správnu teplotu jednotlivých surovín, z ktorých pripravujeme cesto. Maslo najprv rozpustíme, potom ho necháme vychladnúť a vajcia majú mať izbovú teplotu. Múku pred vypracovaním preosejeme s kypriacim práškom do pečiva.

4. Použiješ stierku

Základným pravidlom prípravy cesta je osobitné vymiešanie suchých a tekutých surovín, ktoré potom zmiešame spolu, ale s miešaním to netreba preháňať, stačí, aby sa suchá zmes navlhčila, na miešanie použijeme stierku či varechu. Niekoľko hrudiek v ceste do mafinov patrí.

5. Necháš vychladnúť

Dôležitou etapou prípravy mafinov je správny postup po upečení – po ich vybratí z rúry treba nechať mafiny najprv 15 minút chladnúť na mriežke. Ak sme mafiny piekli vo forme, nie na plechu, na posledných päť minút chladnutia ich vyberieme z jamiek vo forme a až potom podávame.

6. Nebudeš plytvať

Ak sa nám podarí upiecť mafiny s vynikajúcou chuťou (a to nebýva zriedka), je ideálne zjesť ich hneď, najneskôr deň dva po upečení. Ak predpokladáme, že napriek výbornej chuti sa ich zjesť nepodarí, môžeme mafiny po vychladnutí na izbovú teplotu zamraziť. Vydržia mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #mafin #pravidlá pečenia

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....