Príprava a podoba sladkých múčnikov

Pri príprave kysnutého cesta napriek snahe niekedy stačí malá nedbalosť a cesto nechce držať správny tvar.

01.03.2015 14:00
kysnuté cesto, múčnik, pečenie Foto:
Ak je cesto hrudkovité, môže byť na vine stará alebo zle preosiata múka.
debata (1)

Nekvalitný lepok

Pri príprave kysnutého cesta napriek snahe niekedy stačí malá nedbalosť a cesto nechce držať správny tvar a namiesto ľahkých buchiet a koláčov ťaháme z rúry scvrknuté pagáče. Pri miesení cesta sa môže stať, že cesto sa rozteká, nedrží správnu fazónu – chyba spočíva v nekvalite lepku, múka je stará alebo nekvalitná.

Hrudkovité cesto

Ak sa nám stane, že cesto je hrudkovité, nedá sa dobre prepracovať, môže byť na vine stará alebo zle preosiata múka, nesprávne pridané vajcia, ktoré je dobré najprv rozmiešať v tekutine, alebo pridaný tuk v ceste už začal tuhnúť, pretože nemal správnu – izbovú – teplotu.

Nekysne a nekysne

Ak cesto nechce kysnúť, príčinou môže byť staré droždie alebo sušené kvasnice po záruke. Možno sme pridali do cesta príliš veľa tuku, cesto nebude vďaka tomu krehkejšie, skôr naopak. Do slaného cesta treba pridať lyžičku cukru, podporíme tým kysnutie – slané cestá kysnú pomalšie.

Potrhaný múčnik

Keď sa múčnik pri pečení potrhal, chyba spočíva v príliš vysokej teplote pri pečení alebo v tom, že sme pred pečením koláč nepotreli – tukom, vajíčkom, mliekom či cukrovou vodou, a príliš rýchlo sa zapiekla kôrka. A ak sa cesto sa pri pečení nerovnomerne sfarbuje, ide o zle rozmiešaný cukor.

Náhradné riešenie

Pri pečení kysnutých koláčov možno použiť aj sušené droždie. Použitie tohto droždia je jednoduché. Recepty na múčniky sa nijako nemenia, len sušené kvasnice zamiešame priamo do múky, prilejeme vlažné mlieko a ostatné suroviny, vypracujeme cesto a výsledok bude rovnaký.

Sýta dobrota

Výbornou maškrtou je sladký koláč s tvarohom a ovocím, napríklad jablkový tvarožník s orechmi. Dá sa jednoducho pripraviť na plechu aj vo forme na biskupský chlebíček. Tvarožník sa potom skvelo hodí na raňajky alebo na desiatu. Vďaka tvarohu a orechom obsahuje kvalitné bielkoviny a tuky, ktoré zasýtia.

Vareškov tip: Medový hrnčekový koláč

Dva hrnčeky múky, hrnček cukru a osminku masla zmiešame, aby vznikla posýpka. Jeden hrnček odoberieme a do zvyšku cesta dáme 2 vajcia, polovicu prášku do pečiva a vanilkový cukor. Pridáme trochu mlieka a rozmixujeme na liate cesto. To nalejeme na vymastený a vysypaný plech, potrieme medom, poukladáme ovocie, posypeme posýpkou a upečieme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #recept #lepok #cesto #kysnuté múčniky

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...