Čo patrí k tradičnej zabíjačke

Väčšina zabíjačkových receptov sa nezaobíde bez krúpov a klasického korenia.

01.02.2015 11:00
fašianfy, pečené koleno, zabíjačk Foto: ,
Chrumkavé bravčové koleno patrí k zabíjačke.
debata (3)

Solenie mäsa

Dnes už je konzervácia zabíjačkového mäso solením o niečo zriedkavejšia ako v minulosti, ale k tradičnej zakáľačke jednoducho patrí. Ak mäso nasolíme len čistou soľou, prídeme o farbu čerstvého mäsa, pekné červené zafarbenie dosiahneme použitím dusičnanu sodného, ktorý obsahuje takzvaná rýchlosoľ.

Škvarenie na grile

Pri škvarení slaniny v kuchyni hrozí, že v celom dome bude cítiť škvarenina niekoľko hodín. Ak je zima mierna, je možné škvariť aj vonku, na záhradnom grile s bežným dreveným uhlím a v hlbokej panvici – woku. Pritom máme tak trochu pocit, že oškvarky sú voňavejšie, práve od vône dymu z dreveného uhlia.

Užitočné krúpy

Zabíjačkové krúpy sa vyrábajú sa v mlynoch obrúsením jačmenných zŕn, deň pred samotnou zabíjačkou ich treba povariť, ich objem sa po prevarení zvýši až dvojnásobne. Nesmieme ich však rozvariť, majú zostať tvrdé. Po uvarení ich už nepreplachujeme vodou, ale uložíme do chladu.

Klasické zabíjačkové korenie

Neoddeliteľnou súčasťou každej poriadnej zakáľačky je korenie na chuťovú úpravu pokrmov. V našich podmienkach sa nepoužívajú žiadne exotické koreniny, klasikou zostáva čierne korenie, rasca, nové korenie, klinčeky a majorán. Deň pred zabitím prasaťa korenie pomelieme, majorán jemne premasírujeme.

Vareškov tip: Oškvarková nátierka

Bravčové oškvarky pomelieme, do zomletých oškvarkov primiešame nastrúhanú kyslú uhorku a najemno nakrájanú cibuľu, podľa chuti osolíme a okoreníme a pridáme plnotučnú horčicu. Zmes dobre premiešame, nátierka musí byť homogénna. Potom pridáme nadrobno nakrájané vajíčka, znovu premiešame a necháme odležať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #zabíjačka #fašiangy #zabíjačkové špeciality

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...