Najlepšie použitie hydinového mäsa

Plátok morčacieho na krajci celozrnného chleba patrí medzi prirodzené uspávacie prostriedky.

24.01.2015 11:00
morčacie mäso, sendvič, výživa Foto:
Morčací sendvič je nielen dobrou desiatou, ale aj sedatívom.
debata

Toto mäso je zdrojom tryptofánu, ktorý sa v mozgu mení na sérotonín, ktorého znížená hladina býva prvotnou príčinou porúch spánku.

Údenie hydiny

Čoraz obľúbenejšie je údené kuracie mäso – najvhodnejšie na údenie sú kuracie prsia bez kože alebo vykostené stehná. Morky, kačice a inú hydinu sa odporúča najprv vykostiť, rozdeliť na jednotlivé porcie a až potom údiť.

Ružové a bez zápachu

Pri nákupe čerstvých alebo chladených morčacích pŕs dávame pozor na ich senzorické vlastnosti. Mäso by malo byť svetlé, mierne ružovkastej farby, nesmie byť sivasté a najmä nesmie zapáchať. Pri mrazených morčacích prsiach si treba dávať pozor na to, aby neobsahovali ľad.

Rozmrazené nemraziť

Morčacie prsia treba hneď po príchode z nákupu uložiť do chladničky. Mrazené mäso rozmrazujeme krátko pred spracovaním. Morčacie prsia sa veľmi často pred úpravou marinujú v rôznych koreniacich zmesiach. Raz rozmrazené mäso nesmie byť znovu nikdy zmrazené. Ak k tomu dôjde, často ho cítiť rybacinou.

Paella s krevetami a kuracím mäsom

Potrebujeme:
3 balíčky ryže, 100 ml olivového oleja, 400 g kuracích stehien, 200 g vylúpaných kreviet, 3 strúčiky cesnaku, cibuľa, zelená a červená paprika, hrášok, kukurica, 100 ml silného hydinového vývaru, 150 ml bieleho vína, šafran alebo kurkuma, soľ, čierne korenie
Postup:
1. Kuracie stehná vykostíme, kosti dáme do malého množstva vody variť na hodinu, môžeme pridať cibuľu a mrkvu. Ryžu uvaríme do polomäkka.
2. V panvici rozpálime olivový olej a dozlatista na ňom opražíme najemno nakrájanú cibuľu, potom pridáme mäso nakrájané na kocky a krevety.
3. Po chvíli pridáme papriky nakrájané na rezance, kukuricu, hrášok a cesnak nakrájaný na plátky. Podlejeme kuracím vývarom z kostí a vínom. Chvíľu podusíme, okoreníme a pridáme nedovarenú ryžu, potom dusíme ešte asi 15 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #zdravá výživa #kuracie mäso #morčacie mäso

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...