Súčasti klasického českého menu

Recepty tradičnej českej kuchyne sú nám veľmi blízke.

23.11.2014 11:00
pstruh, výživa, recept Foto:
K populárnym sladkovodným rybám patrí okrem kapra aj pstruh.
debata

Polievkou sa to začína

České jedlo sa vždy začínalo polievkou, medzi najpopulárnejšie patrí zemiaková a cesnaková polievka, kuracia s rezancami, kapustová alebo hovädzia polievka s pečeňovými knedličkami. Kuchárske knihy ponúkajú nepreberné množstvo polievok, od mäsových vývarov cez zeleninové až po typické so sušenými hubami.

Obľúbené ryby

Už oddávna patrí medzi obľúbené príprava pokrmov zo sladkovodných rýb. K najznámejším oblastiam, ktoré sú spojené s chovom rýb, patrí Třeboňsko – región plný rybníkov. K populárnym sladkovodným rybám patrí okrem najrozšírenejšieho kapra a pstruha aj šťuka, zubáč, sumec, amur, ostriež či úhor.

Vareškov tip: Staročeský zlepenec

Kapustu nakrájame na štvorčeky, zalejeme vodou, pridáme cesnak rozotrený so soľou, chvíľu varíme, pridáme nakrájané zemiaky, z masti a múky alebo z vyškvarenej slaniny pripravíme svetlú zápražku, pridáme ju do kapusty a zamiešame, chuť upravíme korením, soľou a omastíme.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu českých jedál

Kyslá kapusta
Nielen Česi vedia, prečo je kyslá kapusta taká prospešná – mikroorganizmy v nej prospievajú črevným baktériám, zlepšujú zažívanie aj vstrebávanie živín.

Škrabka na zemiaky
Škrabanie zemiakov je typickou činnosťou pri príprave pokrmov, obchody ponúkajú moderné antikorové škrabky vhodné aj na čistenie zeleniny.

Huby
Klasická pochutina českej kuchyne, najlepšie sú čerstvé huby nazbierané v lese, ktoré doma treba ihneď očistiť a rozprestrieť, aby sa nezaparili, hlavičky netreba lúpať.

Droždie
V našej i českej kuchyni sa zvyčajne používajú dva druhy droždia, tým prvým a klasickým je čerstvé droždie, druhým používaným variantom je jeho sušená verzia.

Rasca
Tradičné korenie kuchyne našich západných susedov, taký kapor na rasci, bravčová pečienka alebo napríklad ani varené zemiaky by sa bez neho nezaobišli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #česká kuchyňa #tradícia

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....