Vlašské a lieskové zdravé dobroty

V sladkej kuchyni určite používajte vlašské a lieskové orechy. No dobroty s orechmi nemusia byť len sladké.

21.09.2014 14:00
orechy, semená, rastlinné oleje Foto:
Orechy sa čoraz častejšie používajú aj na prípravu slaných pokrmov.
debata

Tradične i netradične

Vlašské orechy patria k najviac konzumovaným. Z nezrelých sa dajú vyrobiť likéry, zrelé jadrá majú využitie v múčnikoch, ako ich súčasť i na dekoráciu zákuskov a dezertov. Netradične, ale čoraz častejšie ich používame do mäsa a mäsových pokrmov. Sú vhodné pre osoby s chorými obličkami a krvným obehom.

Cenný olej

Lieskovce patria k najsladším orieškom. Najlepšie stráviteľné sú vtedy, keď si ich vopred namočíme, potom nastrúhame alebo namelieme, a takto použijeme do pokrmov. Olej z lieskových orieškov je cenený hlavne pre svoju výnimočnú chuť, vyskúšať ho treba do šalátov alebo do pečiva.

Vareškov tip: Medový dezert s orechmi

Do vyšľahanej šľahačky (250 ml) zamiešame štyri tégliky kyslej smotany a zmes rozdelíme do misiek. Povrch pripravených mištičiek pokvapkáme včelím medom v množstvo podľa chuti a posypeme vlašskými orechmi. V chladničke necháme dôkladne vychladiť.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu orechových dobrôt

Lieskovce
Táto zdravá pochúťka je bohatá na srdcu prospešné nenasýtené tuky a je jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu E, ktorý ochraňuje ľudské bunky.

Mlynček na orechy
Ručný mlynček je veľkým pomocníkom pri domácom pečení, obchodníci ponúkajú mlynčeky s antikorovým mlecím mechanizmom a plastovým obalom.

Piškóty
Najmä detské piškóty sú prirodzeným zdrojom energie, pretože obsahujú až šesť druhov bielkovín, dôležitých vitamínov a minerálov, vápnika a železa.

Med
Kombinácia medu s orechmi je zdravá a chutná, možno ju pridávať do ovocných šalátov či obilninových kaší, namiesto vlašských orechov môžeme použiť aj iné druhy.

Citrón
V pečených i nepečených orechových koláčoch veľmi vhodne zvýrazní chuť orechov práve citrón v podobe citrónovej šťavy alebo nastrúhanej, dobre umytej kôry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #orechy #rastlinné oleje

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...