Zahustenie guláša a vyprážanie rezňov

Steak z falošnej sviečkovice najskôr potrite olejom a nechajte odležať.

14.09.2014 11:00
hovädzie mäso, steak, varenie Foto:
Stejky pred tepelnou úpravou nechajte odležať.
debata (3)

Krásne tmavá farba

Mnohí kulinári používajú na zahustenie guláša chlieb namiesto múky. Je to dobrý postup, ale profesionáli používajú na zahustenie tmavú zápražku, ktorá vytvorí aj krásnu farbu guláša. Nikdy nezahusťujeme guláš múkou rozmiešanou vo vode, ide o veľký prehrešok.

Skúška zohriatia

Na vyprážanie rezňov používame bravčovú masť, rastlinný olej či stužený pokrmový tuk. Rezne smažíme vždy v poriadnej vrstve horúceho tuku. Dostatočne rozohriatie tuku otestujeme tak, že doň vhodíme trošku strúhanky, ak sa tuk okolo nej spení, môžeme vložiť rezne.

Vareškov tip: Rozmarínový steak

Steak z falošnej sviečkovice potrieme olejom, posypeme lístkami rozmarínu, necháme 30–40 minút odležať a grilujeme každú stranu 4–6 minút, v závislosti od toho, ako chceme mať steak prepečený. Potom ho zložíme z grilu a necháme dôjsť v teple. Podávame s omáčkou.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu mäsa

Bravčové mäso
Ideálna surovina na prípravu rezňov, pri dobrom výbere konkrétnej časti zvieraťa sa aj bravčovina môže stať súčasťou zdravej, vyváženej stravy.

Tĺčik
Existuje niekoľko typov tĺčikov na mäso, okrem tradičných drevených sa hojne používajú aj tĺčiky plastové a kovové, tĺčik talianskeho typu má ťažkú a širokú plochu.

Strúhanka
Základná surovina na prípravu klasických rezňov, pri obaľovaní však pridávame soľ do rozmiešaného vajíčka, nie do strúhanky, aby bol rezeň rovnomerne dochutený.

Bravčová masť
Má vyššiu tepelnú stabilitu, preto nevzniká pri vyprážaní na ňom toľko karcinogénnych látok a škodlivín, lepšie sa hodí na vyprážanie ako rastlinné oleje.

Mletá paprika
Základná prímes potrebná pri príprave guláša, ktorý nemusí byť nevyhnutne ostro korenený, milovníci pikantných jedál si môžu guláš ochutiť až pri konzumácii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #varenie #zdravá výživa #recept #odležanie mäsa

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...