Triky pri pečení: Ako na piškótové cesto, čo s hrudkami?

Obdobie pečenia ovocných koláčov z plodov našej záhradky, či z trhu ešte stále trvá. A vy by ste možno mali poznať drobné triky, ktoré vám k tomu ponúkame.

30.08.2014 10:30
Sezóna chutných ovocných koláčov stále trvá. Foto:
Sezóna chutných ovocných koláčov stále trvá.
debata

Prísada do snehu

Pri príprave piškótového cesta sa uplatní osvedčený postup, ktorý spočíva v tom, že na začiatku ušľaháme čo najpevnejší sneh z bielkov, pričom je dobré do bielkov kvapnúť trochu citrónovej šťavy alebo pridať štipku soli. Do pevného snehu potom po lyžiciach zašľaháme cukor.

Dlane ako nástroj

Pred pečením koláča treba marhule zľahka pogúľať v dlani, potom sa budú dať ľahšie odkôstkovať. Ak sa chceme pohodlne zbaviť šupky, ponoríme plody marhúľ na chvíľu, stačí na desať sekúnd, do vriacej vody, potom ich rýchlo schladíme a následne olúpeme.

Sladká dekorácia

Ovocný tvarohový koláč bude pekne ozdobený, keď najprv roztlačíme maliny s práškovým cukrom a rozložíme ich okolo okraja taniera do kruhu, doprostred dáme kúsok koláča a ten ozdobíme šľahačkovými hviezdičkami.

Stierkou proti hrudkám

Keď chceme, aby krém do torty bol bez hrudiek, pri natieraní rozkrojeného korpusu vanilkovým krémom si vezmeme na pomoc stierku. Tú potom pred každým ďalším rozotieraním krému utrieme vlhkou utierkou. Tak zostane krém hladký.

Päť vecí, ktoré budeme potrebovať

Marhule
Ak použijeme tvrdšie plody marhúľ, treba ich pred samotnou prípravou ovocného koláča nakrájať na menšie kúsky alebo len krátko povariť v osladenej vode.

Plech na pečenie
Moderné plechy majú kvalitnú nepriľnavú vrstvu, ktorá zaručuje minimálnu možnosť pripečenia a vďaka tomu je zaistené ľahké a pohodlné čistenie.

Kryštálový cukor
Tradične používaný druh cukru sa hodí na pečenie podľa klasických receptúr, vrátane prípravy základných druhov cesta – kysnutého, lineckého či treného.

Rastlinný tuk
Ak holdujeme nízkotučným rastlinným tukom, treba si dať pozor na to, že sú úplne nevhodné na akúkoľvek tepelnú úpravu, teda aj na pečenie koláčov.

Prášok do pečiva
Ide vlastne o jedlú sódu zmiešanú s kyselinou, preto ho možno doma vyrobiť zmiešaním sódy bikarbóny s octom, prípadne s citrónovou šťavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #pečenie #rady #krém #ovocné koláče #hrudky

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...