Ale aj koncentrácie ďalších látok sú významné – najmä vitamín C, karotenoidy, niacín a draslík.
Chutí so zázvorom
Medový melón treba jesť najlepšie čerstvý, bez cukru. Lahodný je nakrájaný na malé kúsky so zázvorom, je to výborný dezert. Melóny so žltou alebo svetlou dužinou majú väčšinou mdlú chuť, preto vynikajúco chutia so slanou šunkou.
Semená s vlákninou
Niektoré druhy žltých melónov sa hodia ako exotický doplnok šalátov, ku krabiemu mäsu či k syrom. Rovnako chutné ako samotný melón sú aj semená. Opražené jadierka obsahujú dôležitú vlákninu a môžeme ich podávať namiesto orieškov.
Rýchly recept: Melónový šalát so sušenou šunkou a s portským vínom
Potrebujeme:
červená cibuľa, 1–2 kl sladkého portského vína, uhorka, 600 g plátkov medového melóna, 600 g plátkov vodného melóna, 1–2 kl vínneho octu, 6 kl olivového oleja, list estragónu, šťava z jedného pomaranča, 120 g zaúdenej sušenej šunky
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na kocky, osolíme a premiešame s portským vínom. Plátky uhoriek a melóna premiešame, pridáme cibuľu s portským a 3 lyžičky olivového oleja.
2. Potom pridáme estragón, nakrájaný na jemné rezančeky, a necháme 15 minút odstáť. Šťavu z pomaranča vyvaríme a vyšľaháme s olivovým olejom.
3. Vychladnutý šalát naaranžujeme na tanier, pokvapkáme vínnym octom a dozdobíme plátkami sušenej šunky.
Tip lenivého labužníka
Dužinu z medového melóna zbavíme semien, nakrájame na kocky, pridáme nakrájaný syr feta, nahrubo posekanú petržlenovú vňať, mätu podľa chuti, na záver pokvapkáme olivovým olejom, limetkovou šťavou a podávame s čerstvým pečivom.