Marinovanie a skladovanie mäsa

Pri príprave mäsa sa môžeme inšpirovať receptami z blízkych i ďalekých krajín.

18.08.2014 13:00
Pikantný hovädzí rumpsteak s pomarančom Foto:
Pikantný hovädzí rumpsteak s pomarančom.
debata

Nové chute a krehkosť

Marinovanie mäsa mu dodá ďalšie chute a mäso navyše skrehne. Naloženie má zmysel vtedy, keď trvá 12 hodín a viac. Nikdy nepoužívame olivový olej a nekombinujeme rozmarín a tymian. Je zbytočné marinovať sviečkovú a panenku, ktoré sú samy osebe chutné a krehké.

Náhrada chladničky

Ak nemáme poruke chladničku, napríklad na chate, môžeme mäso uchovať určitý čas čerstvé tak, že ho zabalíme do utierky namočenej v octe alebo ho obložíme nakrájanou surovou cibuľou, ktorá ochráni mäso aj pred muchami. Ďalšou možnosťou je obloženie žihľavou.

Vareškov tip: Rýchla teľacia pečeň

Pečeň nakrájame na rezy, zľahka naklepeme, poprášime múkou a opekáme na masti, z každej strany tri minúty, rezy preložíme na teplú misu, masť zlejeme, do panvice dáme štipku hladkej múky a maslo, osmažíme, prilejeme lyžicu vývaru, osolíme a necháme prejsť varom. Hotovou šťavou pečeň prelejeme.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu mäsa

Jahňacie mäso
Pochádza z jahniat do veku 12 mesiacov. Z pohľadu zdravej výživy ho treba odporučiť, a to z dôvodu vysokého obsahu vitamínov a stopových prvkov.

Doska na krájanie
Nevyhnutná pomôcka pri krájaní mäsa, treba si však dať pozor na to, aby sme v kuchyni nepoužívali na mäso tú istú dosku ako na ostatné potraviny.

Huby
Z mäsom si huby dobre rozumejú, navyše steny buniek húb obsahujú chitín, ten spôsobuje zrýchlenie pohybu čriev, čo má za následok oveľa lepšie trávenie.

Slanina
V kuchyni sa používa napríklad do mäsových rolád a najmä menej mastné kusy hovädzieho či teľacieho mäsa prekladáme alebo prešpikujeme plátkami slaniny.

Tymian
Je silne aromatický, s jemne sladkastou chuťou, zlepší chuť pečeného alebo grilovaného mäsa. Ideálny je čerstvý tymian, ktorý môžeme zmraziť a používať po celý rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #varenie #recept #grilovanie #marinovanie

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...