Lekcie z mäsiarskeho šlabikára

Kým pristúpime k samotnej tepelnej úprave mäsa, treba si ho upraviť.

16.08.2014 14:00
mäso, vykosťovanie Foto:
Mäso vykosťujeme krátko pred tepelnou úpravou.
debata

Navyše by malo byť mäso dobre odležané, zrením stráca tuhosť, stáva sa jemným, stráviteľným, je chutné a voňavé. Potom môžeme pristúpiť k procesu spracovania.

Vykosťovanie mäsa

Vykosťovaním oddeľujeme kosti od mäsa, pričom dbáme, aby kosti zostali hladké, bez zvyškov mäsa a aby sme mäso príliš neporezali. Mäso vykosťujeme krátko pred tepelnou úpravou, aby sa zbytočne nevysušilo.

Krájanie mäsa

Vykostené časti mäsa delíme podľa spôsobu prípravy pokrmov na kusy a porcie – na plátky, rebierka, rezne, roštenky alebo na kocky. Pred prípravou mäsa varením a pečením krájame mäso pozdĺž vlákien na podlhovasté kusy.

Odblaňovanie mäsa

Odblaňovaním odstraňujeme blany z tých častí mäsa, pri ktorých by sa narušil vzhľad pri úprave. Odblaniť treba napríklad hovädziu sviečkovú a stehná či hruď. Blany odstraňujeme obozretne, aby sme neporušili súdržnosť svalstva.

Naklepávanie mäsa

Mäso, najmä rezne, rebierka či roštenky, treba naklepať, aby sme uvoľnením svalových vlákien urýchlili tepelnú úpravu. Dosku na naklepávanie namočíme najprv do vody, aby sa na ňu mäso nelepilo a unikajúca šťava zostala v mäse.

Prešpikovanie mäsa

Mäso, ktoré prešpikujeme napríklad údenou slaninou, bude šťavnatejšie a chutnejšie. Schladenú slaninu nakrájame na hranolčeky a ihlou na špikovanie alebo pomocou tenkého zahroteného noža popreťahujeme mäso pozdĺž vlákien.

Ražniči z mäsa

Mäso na ražeň pripravujeme najčastejšie zo stehna či z bravčovej panenky, krájame ho na medailóniky, kocky alebo hranolčeky, ktoré striedavo napichujeme na kovové ihly s rôznymi surovinami – slaninou, šampiňónmi, zeleninou…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #recept #spracovanie mäsa #odležanie #vykosťovanie

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...