Ako si poradiť s domácou šunkou

Šunka, ktorú dostaneme v obchode, neraz nemá chuť podľa našich predstáv a náročnejší spotrebiteľ neznesie pohľad na jej obal so zoznamom "éčok", ktoré priemyselne vyrobené druhy šunky obsahujú.

15.04.2014 12:00
veľkonočná šunka Foto:
Domáca šunka je chutnejšia a bez zbytočných "éčok".
debata

A tak sa môže rozhodnúť uvariť v domácich podmienkach šunku vlastnú, najmä v predveľkonočnom období.

Výber mäsa

Najčastejšie sa na výrobu domácej šunky používa mäso bravčové, ale niekto varí šunku najradšej z hydinového mäsa či dokonca napríklad z mäsa králičieho. Môžeme využiť mäso z rôznych častí, šunka bude mať zakaždým inú štruktúru. Mäso však musí byť najmä čerstvé.

Príprava mäsa

Pred prípravou šunky mäso očistíme od tuku a odblaníme a nakrájame na kúsky (kocky či rezance). Ak chceme dopĺňať krehké suroviny, napríklad olivy, pridávame ich až pri plnení do nádoby, aby sa nerozbili. Mäso premiešame naozaj dôkladne a necháme ho dva dni odležať v chlade.

Solenie mäsa

Na výrobu šunky sa používa potravinárska soľ – mäsiarska soľ obsahuje kamennú soľ, cukor, dextrózu, glukózový sirup a dusitan sodný, ktorý zaistí svieži ružovú farbu šunky. Ak si vyberieme obyčajnú soľ, v záujme zachovania vzhľadu pridáme aspoň trochu mäsiarskej soli.

Potrebné pomôcky

Pri varení pomôžu potravinárske pomôcky. Ideálne je mať takzvaný šunkovar – valcovitú nádobu, ktorú naplníme mäsom a vložíme do vodného kúpeľa. Vrchnú časť tvorí viečko s pružinou, ktorá stláča mäso, aby sa dobre spojilo. Ale dá sa využiť aj črevo či vrecko na tlačenku s priemerom 6–10 centimetrov.

Varenie šunky

Ak máme hrniec a pokrievku bez plastových úchytiek a nemáme teplomer, môžeme využiť rúru. Osvedčila sa sklenená pokrievka, cez ktorú je možné opticky sledovať prejavy varu. Ak ju nemáme, varíme pokojne bez pokrievky. Ideálna teplota na varenie šunky je 130 – 140 °C.

Čas prípravy

Voda nemá pri príprave šunky prudko vrieť, len mierne „bublinkovať“. Pri množstve 1–1,2 kg mäsa varíme šunku asi dve hodiny. Netreba ju variť dlhší čas, šunka by potom mohla byť pre niekoho príliš suchá. Najčastejšie sa uvádza pre 100 g mäsa čas varenia desať minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #šunka

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...