Čo možno o mäse neviete

Nutričná hodnota mäsa závisí aj od plemena dobytka.

12.04.2014 11:00
mäso, hovädzie, mäsiar, steak Foto:
Ilustračné foto.
debata

Málo vody, málo mäsa

Švédski vedci varujú, že svetové zásoby vody nestačia na to, aby sa jedlo mäso v takom množstve ako doteraz. Mäso sa vraj stane luxusom, na ktorého výrobu nebude na svete dostatok vody. Na produkciu kilogramu hovädzieho sa totiž spotrebuje 15-tisíc litrov vody, na kilogram bravčového takmer 6-tisíc litrov.

Diétni extrémisti

Žiarivým príkladom „mäsového extrémizmu“ je Nemecko, kde sa produkuje bravčové mäso, ktoré je príliš suché a málo šťavnaté. Nemci totiž využívajú veľmi hojne plemeno ošípaných, ktoré poskytuje skutočne veľmi chudé mäso, jeho kulinárske vlastnosti sa pritom zdajú horšie.

Vareškov tip: Ostré bravčové z Thajska

V panvici rozpálime olej, osmažíme cibuľu, pridáme cesnak, mletú papriku, smažíme štyri minúty, potom pridáme mleté morčacie alebo bravčové mäso, čili a smažíme ešte tri minúty, kým zmes nezhnedne. Primiešame sójovú omáčku a vývar, uvedieme do varu a päť minút varíme.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu mäsa

Mäso
Najznámejším zdrojom B vitamínov je práve mäso, v ktorom sa v hojnej miere vyskytujú, netreba ich zložito hľadať v rastlinách a zelenine, stačí si dať kúsok mäsa.

Kuchynský nôž
Podľa farebných rukovätí rozlíšime, na čo sú jednotlivé nože určené, podľa medzinárodných noriem sa na surové mäso používa nôž s červenou rukoväťou.

Fazuľa
Jej veľkou výhodou je množstvo tvarov, farieb i chutí, takže sa v nejakej kulinárskej podobe môže zaradiť do jedálneho lístka trebárs každý deň, a vždy bude výsledok iný.

Vývar
Silný vývar je základom varenia, napríklad akákoľvek úžasná omáčka k mäsu bez vývaru nebude mať správnu hustotu a chuť. Ideálny je pravý mäsový vývar.

Zázvor
Toto príjemne pikantné korenie má veľmi široké uplatnenie, používa sa do dusených, varených aj vyprážaných jedál, pod rôzne mäsá, do strukovín, polievok a omáčok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zdravá výživa #bielkoviny

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...