Kôpor čistí ústnu dutinu

Kôpor je veľmi dobrým zdrojom vápnika, vlákniny, horčíka, mangánu a železa.

16.02.2014 11:00
kôpor, bylinky, dochucovadlo Foto:
Kulinársky patrí kôpor k vďačným bylinám.
debata

Používal ho už Hippokrates na čistenie ústnej dutiny u pacientov. Látky obsiahnuté v kôpri vykazujú antioxidačnú aktivitu a prispievajú k ochrane proti voľným radikálom. Zloženie prchavých zložiek (silíc) ho zaraďuje medzi potraviny, ktoré pomáhajú obmedziť účinok niektorých karcinogénov.

Stop štikútaniu

Kôpor pôsobí proti štikútaniu a pomáha upokojiť deti. Kulinársky patrí kôpor k vďačným bylinám. Čerstvý list je výborný na dochucovanie pokrmov z rýb, vajec a do omáčok a šalátov. Okolíky a zrelé plody sa pridávajú do nálevu pri nakladaní uhoriek a cibuliek.

Najlepší je čerstvý

Čerstvý kôpor má oproti sušenému či mrazenému výraznejšiu charakteristickú arómu. Listy kôpru majú byť sviežo zelené, ale aj mierne zvädnuté sú použiteľné. Čerstvý kôpor sa má uskladňovať v chladničke zabalený vo vlhkom papierovom obrúsku alebo so stonkami ponorenými v nádobe s vodou, tak zostáva čerstvý aj dva dni.

Tip lenivého labužníka

Nadrobno pokrájanú bielu kapustu dáme do šalátovej misy, osolíme, trochu osladíme cukrom, premiešame, kapustu potlačíme, aby pustila šťavu, pridáme nakrájanú cibuľu, nasekaný kôpor a niekoľko kvapiek oleja, dochutíme citrónovou šťavou a dáme do chladu odležať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #dochucovadlo #kôpor

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...