Príprava fašírok a vhodné koreniny

Mleté mäso na tisíc spôsobov. Chutné recepty nájdeme v mnohých národných kuchyniach a nie len z mäsa.

28.09.2013 11:00
mleté mäso, fašírka Foto:
Úplne prirodzenou a dominantnou surovinou fašírok je mletá bravčovina či hovädzina
debata

Neobaľovať v predstihu

Karbonátky pripravujeme tak, že naberieme kus hmoty, vymiešame ju do tvaru gule, tú potom položíme do misky plnej strúhanky, obalíme a až potom z nej tvarujeme podobu vysokej placky. Nikdy neobaľujeme karbonátky vopred, aby nezvlhli a na panvici neprskali.

Musia pekne voňať

V obchodoch už dostať aj špeciálnu zmes korenia do mletého mäsa. Môžeme ju použiť všade tam, kde chceme docieliť výraznú zaujímavú chuť fašírok z mäsa. Navyše pomáha lepšiemu tráveniu i mastnejších druhov mäsa vďaka obsahu mäty a oregana.

Keď dusenie pomáha

Kuchármi osvedčený postup: K fašírkam pridajte ku koncu pečenia trošku vody a rýchlo prikryte panvicu. Ľahko podusené karbonátky nikdy nebudú surové a vzniknutá omáčka je ideálna na omastenie zemiakov. Namiesto vody môžete mäso podliať trochou hovädzieho vývaru.

Skúste ich zaúdiť

Pre fajnšmekrov s vlastnou záhradou a udiarňou máme jeden tip: Keď budete piecť karbonátky, tak si nezjedené kusy schovajte do mrazničky a rozmrazte ich, keď budete niečo údiť. Fašírky potom pridajte do udiarne, zaúďte ich a dostanete skvelú pochúťku.

Vareškov tip: Karbonátky z tofu

Tofu nastrúhame najemno, zmiešame s mrkvou, cibuľkou, múkou, škrobovou múčkou, soľou a korením. Z hmoty vytvarujeme placky a vypražíme dozlatista. Podávame s horčicovou omáčkou, ktorú vyrobíme zmiešaním horčice, citrónovej šťavy, oleja, medu, soli, korenia a trochy vody.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu fašírok

Mleté mäso
Úplne prirodzenou a dominantnou surovinou fašírok je mletá bravčovina či hovädzina, ale nejeden kulinár dá prednosť hydinovým alebo rybacím variantom.

Mlynček na mäso
Staršia generácia sa „trápila“ mletím mäsa na klasickom ručnom mlynčeku, moderné domácnosti to majú zjednodušené – môžu mlieť na elektrickom.

Strúhanka
Konečná úprava karbonátok pred ich vyprážaním spočíva v klasickej podobe trojobalu – vajce, múka a strúhanka, ale niekedy stačí len múka s vajcom alebo cestíčko.

Vajcia
Okrem suroviny na obaľovanie slúži vajce aj ako základná ingrediencia do samotných fašírok, aby si udržali konzistenciu a na panvici sa nám jednoducho nerozpadli.

Majorán
Táto voňavá bylinka má intenzívnu korenistú chuť, obsahuje triesloviny a silice, podporuje tvorbu žalúdočných štiav, odstraňuje kŕče a okrem iného aj upokojuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #fašírka #mleté mäso

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...