Všetky základné ingrediencie pritom môžeme medzi sebou kombinovať. Fantázii sa medze nekladú.
Mäsové karbonátky
Karbonátky pripravujeme predovšetkým z mletého mäsa. Môže ním byť zmes bravčového, hovädzieho a údeného mäsa alebo len mleté jednotlivé druhy vrátane hydinového alebo rybieho mäsa.
Zeleninové fašírky
Zo zeleniny sú najvhodnejšími druhmi kel a karfiol. Ale použiť sa dajú aj kapusta, brokolica, špenát, mrkva a zeler alebo rôzne zmesi. Podľa druhu zeleninu vopred povaríme alebo podusíme, nakrájame alebo pomelieme.
Hubové karbonátky
Na hubové fašírky používame väčšinou huby čerstvé alebo mrazené. Sušené huby sú aj po namočení a uvarení tuhšie, ale ani to nevylučuje ich použitie. Huby vopred podusíme domäkka tak, aby sme z nich vydusili vodu.
Syrové fašírky
Na karbonátky používame strúhaný syr zahustený strúhankou alebo múkou. Môžeme pridať aj nastrúhanú zeleninu alebo kúsok nadrobno nasekanej údeniny. Vajcom spojený syr sa veľmi dobre tvaruje aj obaľuje.
Strukovinové karbonátky
Vzhľadom na obsah rastlinných bielkovín môžeme strukovinové karbonátky zaradiť medzi zdravšiu výživu. Pripravujeme ich z varených strukovín: fazule, hrachu alebo šošovice, ktoré pomelieme na mäsovom mlynčeku.
Obilninové fašírky
Najčastejšie ich pripravujeme z ovsených vločiek. Vločky vopred, najlepšie cez noc, namočíme do vody a potom ich krátko povaríme na kašu. Do vychladnutej kaše pridávame ďalšie prísady vrátane korenia.