Pestrá mozaika fašírok

Tradične pripravované fašírky sú mäsové. Ale okrem nich môžu byť aj zeleninové, hubové, syrové, strukovinové, obilninové či karbonátky z iných surovín.

24.09.2013 12:00
fašírka, mleté mäso Foto:
Karbonátky pripravujeme predovšetkým z mletého mäsa.
debata

Všetky základné ingrediencie pritom môžeme medzi sebou kombinovať. Fantázii sa medze nekladú.

Mäsové karbonátky

Karbonátky pripravujeme predovšetkým z mletého mäsa. Môže ním byť zmes bravčového, hovädzieho a údeného mäsa alebo len mleté jednotlivé druhy vrátane hydinového alebo rybieho mäsa.

Zeleninové fašírky

Zo zeleniny sú najvhodnejšími druhmi kel a karfiol. Ale použiť sa dajú aj kapusta, brokolica, špenát, mrkva a zeler alebo rôzne zmesi. Podľa druhu zeleninu vopred povaríme alebo podusíme, nakrájame alebo pomelieme.

Hubové karbonátky

Na hubové fašírky používame väčšinou huby čerstvé alebo mrazené. Sušené huby sú aj po namočení a uvarení tuhšie, ale ani to nevylučuje ich použitie. Huby vopred podusíme domäkka tak, aby sme z nich vydusili vodu.

Syrové fašírky

Na karbonátky používame strúhaný syr zahustený strúhankou alebo múkou. Môžeme pridať aj nastrúhanú zeleninu alebo kúsok nadrobno nasekanej údeniny. Vajcom spojený syr sa veľmi dobre tvaruje aj obaľuje.

Strukovinové karbonátky

Vzhľadom na obsah rastlinných bielkovín môžeme strukovinové karbonátky zaradiť medzi zdravšiu výživu. Pripravujeme ich z varených strukovín: fazule, hrachu alebo šošovice, ktoré pomelieme na mäsovom mlynčeku.

Obilninové fašírky

Najčastejšie ich pripravujeme z ovsených vločiek. Vločky vopred, najlepšie cez noc, namočíme do vody a potom ich krátko povaríme na kašu. Do vychladnutej kaše pridávame ďalšie prísady vrátane korenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #fašírka #mleté mäso #karbonátky

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...