Stručná škola pečenia

Kým sa pustíme do pečenia koláčov, vždy je dobré poučiť sa a dať si poradiť, aby pečenie bolo skutočnou radosťou.

26.05.2013 17:00
múčnik, bábovka, pečenie Foto:
Lacné suroviny sa pri pečení nevyplácajú.
debata

Veď mnohé pekárske rady sa zbierali desiatky rokov a dedili sa z generácie na generáciu. Prečítajte si aspoň niekoľko odporúčaní, ktoré sa vám môžu zísť.

Keď šetríme na surovinách

Na pečenie nie je dobré používať lacné suroviny. Ak to nie je uvedené v recepte, vyvarujme sa napríklad nízkotučných produktov, najmä tvarohu a mlieka. Na mnohé nepečené cukrovinky používajme radšej maslo namiesto margarínu.

Keď piškóta „padá“

Pri príprave cesta na piškótu postupujeme presne podľa návodu vrátane všetkých postupov pridávania surovín a času na šľahanie. Keď piškótu „prešľaháme“, vyzerá korpus najprv veľmi pekne, ale neskôr „spadne“.

Keď miesime linecké cesto

Aby sme si uľahčili miesenie, tuk či maslo do lineckého cesta strúhame na hrubom strúhadle. Rovnakým spôsobom si môžeme pomôcť aj pri iných druhoch cesta, najmä do závinu, keď používame maslo priamo z chladničky.

Keď hrozienka padajú na dno

Ak nám hrozienka padli po zamiešaní do cesta na dno, znamená to, že máme cesto príliš riedke. Cesto má byť také husté, aby sa pomaly „ťahalo“ z varešky. Hrozienka pred zamiešaním do cesta obalíme v múke.

Keď cesto kysne pomaly

Ak chceme, aby cesto rýchlejšie kyslo, nasypeme všetky sypké suroviny do plechovej misy a nahrejeme pomaly nasucho na sporáku. Ostatné, nesypké suroviny takisto necháme odležať, aby neboli studené z chladničky.

Keď strážime čas pečenia

Každý druh múčnika vyžaduje iný prístup k pečeniu. Kým piškótové cesto pečieme zvoľna, aby nekleslo, roládu pečieme krátko pri vysokej teplote, aby nevyschla. Venčeky a rezy z odpaľovaného cesta nekontrolujeme otváraním rúry.

debata chyba

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...