Veď mnohé pekárske rady sa zbierali desiatky rokov a dedili sa z generácie na generáciu. Prečítajte si aspoň niekoľko odporúčaní, ktoré sa vám môžu zísť.
Keď šetríme na surovinách
Na pečenie nie je dobré používať lacné suroviny. Ak to nie je uvedené v recepte, vyvarujme sa napríklad nízkotučných produktov, najmä tvarohu a mlieka. Na mnohé nepečené cukrovinky používajme radšej maslo namiesto margarínu.
Keď piškóta „padá“
Pri príprave cesta na piškótu postupujeme presne podľa návodu vrátane všetkých postupov pridávania surovín a času na šľahanie. Keď piškótu „prešľaháme“, vyzerá korpus najprv veľmi pekne, ale neskôr „spadne“.
Keď miesime linecké cesto
Aby sme si uľahčili miesenie, tuk či maslo do lineckého cesta strúhame na hrubom strúhadle. Rovnakým spôsobom si môžeme pomôcť aj pri iných druhoch cesta, najmä do závinu, keď používame maslo priamo z chladničky.
Keď hrozienka padajú na dno
Ak nám hrozienka padli po zamiešaní do cesta na dno, znamená to, že máme cesto príliš riedke. Cesto má byť také husté, aby sa pomaly „ťahalo“ z varešky. Hrozienka pred zamiešaním do cesta obalíme v múke.
Keď cesto kysne pomaly
Ak chceme, aby cesto rýchlejšie kyslo, nasypeme všetky sypké suroviny do plechovej misy a nahrejeme pomaly nasucho na sporáku. Ostatné, nesypké suroviny takisto necháme odležať, aby neboli studené z chladničky.
Keď strážime čas pečenia
Každý druh múčnika vyžaduje iný prístup k pečeniu. Kým piškótové cesto pečieme zvoľna, aby nekleslo, roládu pečieme krátko pri vysokej teplote, aby nevyschla. Venčeky a rezy z odpaľovaného cesta nekontrolujeme otváraním rúry.