Reďkovka je lovec baktérií v tele

Účinky reďkoviek na ľudské zdravie nespočívajú len v obsahu zdraviu prospešných vitamínov, najmä zo skupiny B, vitamínu C, provitamínu A a kyseliny listovej, ale aj v obsahu dostupných minerálnych látok, ako je selén, draslík a vápnik, ktoré sú v reďkovkách vo vyváženom pomere.

10.05.2013 16:00
reďkovka Foto:
Reďkovky rozpúšťajú hlieny, čistia nosohltan, dezinfikujú sliznice a preventívne pôsobia proti infekciám.
debata

Lovci baktérií

Reďkovky produkujú horčičné oleje, ktoré v ľudskom organizme pôsobia antibakteriálne a antimykoticky: na jazyku, v žalúdku a čreve lovia baktérie i plesne a ničia ich. Reďkovky rozpúšťajú hlieny, čistia nosohltan, dezinfikujú sliznice a preventívne pôsobia proti infekciám.

Prísada do šalátov

Reďkovky majú uplatnenie najmä v šalátoch. Dajú sa aj variť, dusiť a použiť napríklad do reďkovkového leča, ale najzdravšie sú čerstvé. S nakrájanou cibuľou, jogurtom, kyslým mliekom, balzamikovým octom, pažítkou či ďalšími druhmi zeleniny sú výbornou prílohou ku grilovanému mäsu.

Rýchly recept: Reďkovkový tvaroh s uhorkou

  • 125 g mäkkého nízkotučného tvarohu
  • zväzok reďkoviek
  • šalátová uhorka
  • soľ

Postup:

  1. Reďkovky umyjeme, niekoľko z nich nakrájame na veľmi tenké kolieska, väčšie množstvo z nich nahrubo nastrúhame. Do nastrúhaných reďkoviek nastrúhame aj šalátovú uhorku, môžeme aj so zelenou šupkou.
  2. Zo zeleniny trochu vytlačíme šťavu, pridáme polovicu téglika mäkkého tvarohu. Nakoniec len osolíme podľa chuti.
  3. Nátierku necháme vychladiť a natierame na chlieb či iné obľúbené pečivo. Namiesto uhorky môžeme použiť papriku, paradajky či iné druhy zeleniny.

Tip lenivého labužníka
Natvrdo uvarené vajcia nakrájame na kusy, reďkovky nakrájame, salámu a syr nakrájame na malé kúsky, na zálievku zmiešame horčicu, jogurt a majonézu, v mise zmiešame reďkovky, vajcia, salámu, syr, zalejeme zálievkou, osolíme a okoreníme.

debata chyba

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...