Tradičná veľkonočná šunka: Viac mäsa, menej éčok

Veľká noc prináša tradične aj obložené misy či chlebíčky, na ktorých nesmie chýbať šunka. Tá sa má skladať najmä z mäsa.

31.03.2013 13:00
Veľkonočná šunka, Veľká noc Foto:
Veľkonočná šunka nesmie chýbať na sviatočnom stole.
debata

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Zvyšok zloženia je voda, ďalej je to soľ a „éčka“. Platí základné pravidlo – čím vyššie percento mäsa figuruje v zložení, o to je šunka kvalitnejšia.

Sviatočná baba

Tradičným a jednoduchým jedlom je veľkonočná baba – slaný koláč z rožkov, vajec, cibule, cesnaku, plnotučného mlieka, údenej bravčovej rolky, slaniny, pažítky, petržlenovej vňate, žihľavy a čierneho korenia. Táto veľkonočná maškrta naplní nejeden pôstom potrápený žalúdok.

Vareškov tip: Vaječná hrudka

Do litra vriaceho mlieka pridáme 15 rozšľahaných vajíčok. Dochutíme vegetou, soľou a mletým čiernym korením. Môžeme pridať aj najemno nasekanú pažítku. Potom všetko miešame, až kým sa vajcia zrazia. Precedíme cez gázu a necháme odkvapkať.

5 vecí pre prípravu veľkonočných dobrôt

Jahňacina
Vnímame ju ako symbol Veľkej noci. Pre jej delikátnu chuť, nízky obsah tuku a vysoký podielu cenných látok by sme ju mali jesť pravidelne.

Servírovací tanier
Veľkonočný stôl ponúka hojnosť pochúťok, ktoré si zaslúžia podávanie na tanieroch vyrobených z najkvalitnejšieho porcelánu v elegantnom štýle.

Rozmarín
Čerstvý rozmarín so svojou prenikavou vôňou a lahodnou chuťou sa používa najmä pri tepelnej úprave jahňacieho mäsa, o niečo menej do polievok a omáčok.

Vajce
K sviatkom jari patrí celkom prirodzene vajce. V mnohých kultúrach je symbolom plodnosti, života a vzkriesenia, pretože samo zárodok života obsahuje

Pažítka
Čerstvá pažítka vonia jarou, nech ju už pestujeme v záhrade alebo doma v kvetináči, pokrmy nielen dochutí, ale je aj zdravá, obsahuje mnoho vitamínov a minerálov.

debata chyba

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...